ផ្សាយថ្ងៃទី ១៨ មករា ២០២៤
(កាសែតឯករាជ្យជាតិ ផ្សាយតាមបណ្តាញសង្គម)
ជម្រើសមួយក្នុងចំណោមជម្រើសក្រោមការផលិតបន្លែគឺការដាំដុះស្ពៃក្តោប។ ស្ពៃក្តោបត្រូវបានផលិតនៅក្នុងប្រទេសជាង 150 ។ នេះធ្វើឱ្យការដាំដុះស្ពៃក្តោបក្លាយជាការបណ្តាក់ទុនអាជីវកម្មដ៏ល្អទាំងទីផ្សារក្នុងស្រុក និងនាំចេញ។ មានពូជស្ពៃក្តោបជាច្រើនសម្រាប់ជ្រើសរើស។ ជាង ៤០០ ក្នុងចំណោមពួកគេ។ អាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោប ទទួលបានផលចំណេញច្រើន។ គុណសម្បត្តិនៃការដាំដុះស្ពៃក្តោបរួមមានៈ ផ្តល់ទិន្នផលខ្ពស់ អាចសម្របតាមអាកាសធាតុបានច្រើន ប្រាក់ចំណេញខ្ពស់ និងត្រូវការធាតុគីមីតិចជាងបើធៀបនឹងដំណាំពាណិជ្ជកម្មផ្សេងទៀត។ មនុស្សជាច្រើនកំពុងរកលុយនៅទូទាំងពិភពលោកដោយការដាំស្ពៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដើម្បីកសាងអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោបប្រកបដោយនិរន្តរភាព អ្នកត្រូវការចំណេះដឹងគ្រប់គ្រាន់អំពីរបៀបដាំស្ពៃក្តោបឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព ជំនាញគ្រប់គ្រងអាជីវកម្មល្អ និងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបល្អ។ អត្ថបទនេះនឹងបង្ហាញពីរបៀបចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មផលិតស្ពៃក្តោប និងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោប - PDF, Word និង Excel ។
ការដាំស្ពៃក្តោបគឺជាអាជីវកម្មដែលរកកម្រៃបាន ផ្តល់ប្រាក់ចំណូលដល់មនុស្សរាប់លាននាក់ ប៉ុន្តែមានការសម្រេចចិត្តសំខាន់ៗមួយចំនួនដែលអ្នកត្រូវធ្វើ មុនពេលអ្នកបណ្តាក់ទុនចូលទៅក្នុងអាជីវកម្ម។ អ្នកត្រូវធ្វើការសម្រេចចិត្តថាតើអ្នកចង់ធ្វើស្រែប៉ុន្មានហិកតា ដាំស្ពៃប្រភេទណា រដូវណាដែលអ្នកនឹងដាំស្ពៃក្តោប និងទីផ្សារគោលដៅរបស់អ្នក។ ជម្រើសទាំងនេះនឹងរងផលប៉ះពាល់ដោយចំនួនដើមទុនដែលអ្នកមាន និងតម្រូវការ និងទំហំនៃទីផ្សារគោលដៅរបស់អ្នក។ ប្រសិនបើអ្នកមិនមានដើមទុនច្រើនទេ អ្នកតែងតែអាចចាប់ផ្តើមតូចៗ និងពង្រីកអាជីវកម្មដាំស្ពៃបន្ថែមម៉ោងបាន។ អ្នកក៏ត្រូវធ្វើការស្រាវជ្រាវទីផ្សារផងដែរ (តើអ្នកនឹងលក់ស្ពៃទៅឱ្យអ្នកណាក្នុងតម្លៃប៉ុន្មាន?) ហើយសរសេរផែនការអាជីវកម្មស្ពៃក្តោបមុនពេលអ្នកបណ្តាក់ទុនក្នុងអាជីវកម្ម។
គំរូអាជីវកម្ម
ការយល់ដឹងអំពីការប្រើប្រាស់ស្ពៃក្តោបជួយឱ្យអ្នកដឹងថាលុយនៅឯណា។ ចំណុចសំខាន់គឺ មានលុយច្រើនក្នុងការធ្វើអាជីវកម្មដាំស្ពៃ។ ពិចារណាពីការពិតដែលថាអ្នកអាចផ្តល់ទិន្នផលពី 25 000 ទៅ 45 000 ក្បាលស្ពៃក្តោបក្នុងមួយហិកតា។ ការប្រើប្រាស់ស្ពៃក្តោបដ៏ធំបំផុតគឺធ្វើខូលស្លូ - ស្ទើរតែពាក់កណ្តាលនៃស្ពៃក្តោបទាំងអស់ដែលផលិត។ ដែលផ្តល់ឱ្យអ្នកនូវតម្រុយមួយ; លក់ស្ពៃក្តោបទៅឱ្យអ្នកកែច្នៃអាហារ។ ទីពីរទៅកូឡេស្លូ គឺលក់ស្ពៃស្រស់។ ការប្រើប្រាស់ខ្លះអាចធ្វើសាឡាត់ និងរៀបចំសម្លរ។ អតិថិជនមានចាប់ពីបុគ្គល ក្រុមគ្រួសារ រហូតដល់កន្លែងលក់អាហារដ៏ធំទូលាយ ឧ. ផ្សារទំនើប និងភោជនីយដ្ឋាន។ សរុបមក អ្នកអាចលក់ស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកជាក្បាលបុគ្គល ឬក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ សូម្បីតែស្ពៃក្តោបដែលខូច ឬទាបក៏អាចលក់បានដែរ សម្រាប់ធ្វើជាចំណីបសុសត្វ។
ដីសម្រាប់អាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោប
ការផលិតស្ពៃក្តោបល្អចាប់ផ្តើមពីការជ្រើសរើសដីល្អ។ ស្ពៃក្តោបអាចដាំដុះនៅលើដីបានច្រើនប្រភេទ ប៉ុន្តែពួកវាលូតលាស់នៅលើដីដែលមានសំណើម និងសំណើមល្អ ដែលផ្គត់ផ្គង់សារធាតុសរីរាង្គបានយ៉ាងល្អ។ ស្ពៃក្តោបមិនលូតលាស់បានល្អនៅលើដីដែលមានជាតិអាស៊ីតខ្លាំង។ ពួកវាមានភាពរសើបក្នុងកម្រិតមធ្យមចំពោះជាតិប្រៃនៃដី។ មុននឹងរៀបចំដី គំរូដី និងទឹកគួរតែត្រូវបានគេយក ហើយបញ្ជូនមកវិភាគ។ pH ដីល្អបំផុតមានចាប់ពី 5.5 ដល់ 6.5 ហើយវាមិនគួរត្រូវបានអនុញ្ញាតឱ្យធ្លាក់ចុះក្រោម 4.5 ទេ។ នៅក្នុងដីដែលមាន pH លើសពី 6.5 ស្លឹកក្លាយទៅជាងងឹត ប៉ុន្តែរឹមស្លឹកងាប់មកវិញ។ រុក្ខជាតិក្នុងដីប្រៃក៏ងាយនឹងកើតជំងឺខ្មៅដែរ។ នៅក្រោមភាពតានតឹងនៃអំបិល ក្បាលស្ពៃក្តោបជាទូទៅមានលក្ខណៈតូចចង្អៀត ហើយស្លឹកមានសាច់ជាងនៅក្រោមលក្ខខណ្ឌគ្មានជាតិអំបិល។ ដូច្នេះមុនពេលអ្នកចាប់ផ្តើមដាំស្ពៃក្តោបនៅកសិដ្ឋានរបស់អ្នក វាចាំបាច់ណាស់ក្នុងការពិនិត្យមើលថាតើដីមានលក្ខណៈសមរម្យសម្រាប់ការដាំស្ពៃដែរឬទេ។ ការដាំដុះស្ពៃក្តោបក៏ពាក់ព័ន្ធនឹងការរៀបចំដីយ៉ាងទូលំទូលាយផងដែរ។ ដីចាំបាច់ត្រូវរុះរើរហូតទាល់តែគ្មានឫសស្មៅ។ ផែនការអាជីវកម្មរបស់អ្នកសម្រាប់ការផលិតស្ពៃក្តោបគួរតែគិតគូរពីការចំណាយលើការទិញ ឬជួលដី។
គ្រឿងចក្រ និងឧបករណ៍
គ្រឿងម៉ាស៊ីន និងឧបករណ៍ដែលត្រូវការសម្រាប់អាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកនឹងអាស្រ័យលើទំហំប្រតិបត្តិការរបស់អ្នក។ គ្រឿងចក្រ និងឧបករណ៍ដែលត្រូវការរួមមាន ត្រាក់ទ័រ ម៉ាស៊ីនច្រូតកាត់ ម៉ាស៊ីនបាញ់ថ្នាំ ធុងជី បរិក្ខារធារាសាស្ត្រ ឧបករណ៍បាញ់ថ្នាំ ម៉ាស៊ីនជីក រនាំង ធុងសំរាម ជាដើម។ កសិករភាគច្រើនតែងតែជួលគ្រឿងចក្រធំៗ ដូចជាត្រាក់ទ័រ នៅពេលពួកគេចង់ប្រើប្រាស់ ជាជាងទិញតាមពួកគេ មានតម្លៃថ្លៃ។ វាក៏ប្រហែលជាត្រូវការថាមពលវារីអគ្គិសនីក្រឡាចត្រង្គសម្រាប់ប្រព័ន្ធធារាសាស្ត្រ ម៉ាស៊ីនភ្លើងម៉ាស៊ូតរង់ចាំសម្រាប់ប្រើប្រាស់ក្នុងពេលដាច់ចរន្តអគ្គិសនី ឬប្រព័ន្ធធារាសាស្រ្តដើរដោយថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យផងដែរ។ កសិករជាពិសេសនៅតំបន់ជនបទដែលមិនមានឧបករណ៍កសិកម្មទំនើបប្រើឧបករណ៍គូរសត្វក្នុងការដាំដុះស្ពៃក្តោប។ កម្រិតនៃយន្តការកាន់តែខ្ពស់នៅក្នុងកសិដ្ឋានស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក ប្រសិទ្ធភាពនៃប្រតិបត្តិការរបស់អ្នកកាន់តែខ្ពស់ និងប្រាក់ចំណេញនៃអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។ ផែនការអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោបគួរតែរួមបញ្ចូលការចំណាយលើការទិញ និងជួលគ្រឿងចក្រ និងឧបករណ៍ផ្សេងៗ។
ធាតុចូលកសិកម្ម អ្នកត្រូវការធាតុចូលកសិកម្មផ្សេងៗនៅពេលធ្វើកសិកម្មស្ពៃក្តោប។ សំខាន់បំផុតអ្នកត្រូវការគ្រាប់ពូជស្ពៃឬសំណាប។ មានពូជស្ពៃក្តោបផ្សេងៗគ្នាជាច្រើនប្រភេទ ដែលត្រូវបានគេប្រើនៅក្នុងផ្នែកផ្សេងៗនៃពិភពលោក។ ភាពខុសប្លែកគ្នានៅក្នុងរូបរាង វាយនភាព ភាពធន់នឹងសត្វល្អិត និងជំងឺ ពណ៌ ទិន្នផល និងថ្ងៃរហូតដល់ការពេញវ័យ។ ដូច្នេះមុនពេលអ្នកចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក អ្នកត្រូវតែសម្រេចចិត្តថាតើប្រភេទស្ពៃក្តោបមួយណាដែលអ្នកចង់ប្រើ។ ជម្រើសនោះនឹងត្រូវបានកំណត់ដោយភាពអាចរកបាននៃគ្រាប់ពូជ ទិន្នផលគ្រាប់ពូជ ភាពធន់នឹងជំងឺនៃគ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោប និងទីផ្សារគោលដៅរបស់អ្នក។ វាសំខាន់ណាស់ដែលអ្នកទិញគ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកពីអ្នកផ្គត់ផ្គង់គ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោបដែលមានការបញ្ជាក់។ ប្រសិនបើអ្នកទិញគ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោបដែលមានគុណភាពអន់នោះ ស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកនឹងមិនអាចលូតលាស់បានពេញលេញទេ ហើយអ្នកនឹងមានទិន្នផលមិនល្អ។ អ្នកអាចចាប់ផ្តើមដាំស្ពៃក្តោបដោយប្រើគ្រាប់ពូជឬសំណាប។ ប្រសិនបើអ្នកទិញគ្រាប់ពូជនោះ អ្នកនឹងត្រូវដាំវានៅក្នុងថ្នាល ហើយបន្ទាប់មកស្ទូងសំណាបទៅក្នុងវាលបន្ទាប់ពី 4 សប្តាហ៍។ ម៉្យាងទៀត អ្នកអាចទិញសំណាបពីថ្នាលបណ្តុះ ហើយគ្រាន់តែចាប់ផ្តើមស្ទូងវាទៅក្នុងវាល។ ចាប់ពីការស្ទូងដល់ការពេញវ័យ ស្ពៃក្តោបត្រូវចំណាយពេលពី ១០ ទៅ ១៨ សប្តាហ៍ អាស្រ័យលើពូជ និងរដូវ។ អ្នកអាចទទួលបានទិន្នផលពី 26 000 ទៅ 40 000 ស្ពក្នុងមួយហិកតា។
ធាតុចូលកសិកម្មផ្សេងទៀតដែលត្រូវការសម្រាប់អាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរួមមានថ្នាំសំលាប់ស្មៅសម្រាប់ការគ្រប់គ្រងស្មៅប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពនៅកសិដ្ឋានរបស់អ្នក។ ថ្នាំសំលាប់សត្វល្អិត និងថ្នាំសម្លាប់ផ្សិតគឺត្រូវបានទាមទារសម្រាប់ការការពារស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកប្រឆាំងនឹងសត្វល្អិត និងផ្សិត។ ជីត្រូវបានទាមទារដើម្បីគាំទ្រដល់ការលូតលាស់ប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពនៃស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក ដោយផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងអស់ដែលត្រូវការដោយស្ពៃក្តោបដើម្បីលូតលាស់ដល់សក្តានុពលពេញលេញរបស់វា។ ការចំណាយលើការទទួលបានធាតុចូលទាំងអស់នេះគួរតែត្រូវបានរួមបញ្ចូលនៅក្នុងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។
សត្វល្អិតទូទៅមួយចំនួនមានដូចជា ដង្កូវ មេកក កណ្ដៀវ ខ្វិន ខែ និងដង្កូវ។ ស៊ុតរបស់សត្វល្អិតភាគច្រើនត្រូវបានដាក់នៅខាងក្រោមស្លឹក។ ត្រួតពិនិត្យដំណាំស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកឱ្យបានទៀងទាត់ ដើម្បីរកឃើញវត្តមានរបស់វាឱ្យបានឆាប់។ ការគ្រប់គ្រងស្មៅមានសារៈសំខាន់ណាស់ ត្រូវប្រាកដថាអ្នកធ្វើវាបានត្រឹមត្រូវ។ អ្នកមិនត្រូវទុកស្មៅ ឬកំទេចកំទីប្រភេទណាដែលនៅជុំវិញដំណាំស្ពៃឡើយ។ នោះបង្កើតបរិយាកាសអំណោយផលសម្រាប់សត្វល្អិតលូតលាស់ និងគុណ។ ការបង្ហូរទឹកត្រឹមត្រូវគឺមានសារៈសំខាន់ក្នុងការដាំដុះស្ពៃក្តោប។ វាជួយជៀសវាងបរិយាកាសល្អឥតខ្ចោះសម្រាប់សត្វល្អិតលូតលាស់។
សត្វល្អិតលូតលាស់ក្នុងបរិយាកាសសើម។ វិធីសាស្រ្តនៃការស្រោចទឹករបស់អ្នក មិនត្រូវបណ្តាលឱ្យមានភក់ច្រើនលើសលុបទៅលើស្លឹកនោះទេ។ ស៊ុតរបស់សត្វល្អិតភាគច្រើនត្រូវបានដាក់នៅខាងក្រោមស្លឹក។ ពេលស្ពៃត្រូវបានសត្វល្អិតចូលហើយ ត្រូវយកវាចេញឱ្យលឿន ហើយបំផ្លាញវាចោល។ ដំណាំស្ពៃក្តោបមួយដើមអាចឆ្លងមេរោគបាន។ ការត្រួតពិនិត្យដំណាំជាប្រចាំគឺជាការចាំបាច់។ កុំស្ទាក់ស្ទើរក្នុងការប្រើវិធីសាស្រ្តគីមី; មុនគឺតែងតែប្រសើរជាង។
ជំងឺស្ពៃក្តោបដែលកើតមានច្រើនជាងគេគឺជំងឺដំបៅរលួយ ដំបៅខ្មៅ ចំណុចស្លឹកបាក់តេរី និងស្នាមអុចខ្មៅក្នុងចំណោមជំងឺផ្សេងៗ។ នៅពេលកើតមានជំងឺ ជាធម្មតាមិនមានជម្រើសអ្វីក្រៅពីប្រើសារធាតុគីមី ឧ. ថ្នាំសំលាប់មេរោគ។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ មានរឿងមួយចំនួនដែលអ្នកអាចធ្វើបាន និងត្រូវធ្វើជាគោលការណ៍។ អ្នកត្រូវតែជ្រើសរើសគ្រាប់ពូជ ឬសំណាបនៃពូជស្ពៃក្តោបដែលមានភាពធន់នឹងជំងឺ។ ជាញឹកញាប់ ពូជស្ពៃក្តោបកូនកាត់មានគុណសម្បត្តិបែបនេះ។ ការបង្វិលដំណាំគឺជាឧបករណ៍មួយក្នុងការទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺ។ រក្សាស្តង់ដារអនាម័យខ្ពស់ក្នុងសកម្មភាពកសិកម្មប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ការគ្រប់គ្រងស្មៅប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព គឺជាផ្នែកមួយទៀតដែលត្រូវការការយកចិត្តទុកដាក់យ៉ាងខ្លាំង។
អាស្រ័យលើពូជស្ពៃក្តោប ស្ពៃក្តោបត្រូវចំណាយពេលពី 3 ទៅ 5 ខែដើម្បីចាស់ទុំ។ ភាពរឹងមាំនៃក្បាលស្ពៃក្តោបគឺជាសូចនាករដ៏ធំបំផុតនៃភាពចាស់ទុំ។ ភាពរឹងមាំនៅទីនេះណែនាំថា ប្រសិនបើអ្នកព្យាយាមគោះក្បាលស្ពៃក្តោប នោះម្រាមដៃរបស់អ្នកមិនងាយឆ្លងកាត់នោះទេ។
វិធីប្រមូលផលក្បាលស្ពៃក្តោប
អ្នកអាចទទួលបានក្បាលស្ពៃក្តោបមួយ ឬពីរក្បាលក្នុងមួយដើម។ បើអ្នកចង់បានតែមួយក្បាល អ្នកកាត់ក្បាលស្ពៃពីត្រង់គល់។ តាមឧត្ដមគតិអ្នកចង់កាត់នៅផ្នែកខាងក្រោម - ផ្នែកភាគច្រើននៃដើម។ វាជាការល្អបំផុតក្នុងការប្រើឧបករណ៍មុតស្រួច; កាំបិតមុតស្រួចជាធម្មតាគ្រប់គ្រាន់។ ប្រសិនបើអ្នកចង់បានក្បាលពីរ យកក្បាលទីមួយចេញ ខណៈពេលដែលទុកស្លឹកខ្លះនៅលើរុក្ខជាតិនៅកន្លែងនោះ។ វាស់ទំហំក្បាលស្ពៃដែលអ្នកចង់បាន បេះពីខាងក្នុង ហើយទុកស្លឹកខាងក្រៅនៅនឹងកន្លែង។ បន្ទាប់ពីពេលខ្លះ ក្បាលស្ពៃក្តោបមួយទៀតនឹងលូតលាស់ ហើយអ្នកអាចប្រមូលផលវានៅពេលក្រោយ។ អ្នកថែមទាំងអាចដំណើរការឡើងវិញបាន ប៉ុន្តែក្បាលនឹងតូចជាងមុន បន្ទាប់ពីរាល់ការធ្វើម្តងទៀត។ សម្រាប់អាជីវកម្មដាំដុះស្ពៃក្តោបខ្នាតធំ ការប្រមូលផលអាចធ្វើឡើងដោយប្រើម៉ាស៊ីន - ម៉ាស៊ីនច្រូតស្ពៃ។
ការផ្ទុកស្ពៃក្តោប
បរិយាកាសផ្ទុកល្អបំផុតសម្រាប់ស្ពៃក្តោបដែលប្រមូលផលត្រូវតែត្រជាក់ និងសើម។ មូលដ្ឋានបំផុតគឺរក្សាទុកវានៅក្នុងបន្ទប់ដូច cellar ។ អ្នកអាចដាក់កខ្វក់ស្ងួតនៅលើឥដ្ឋហើយគ្របក្បាលស្ពៃជាមួយសម្ភារៈក្រដាស។ ដើម្បីឱ្យមានអាយុវែង អ្នកត្រូវរក្សាទុកវាទាំងមូល និងដោយមិនចាំបាច់លាងសម្អាតមុនឡើយ។ ទូរទឹកកកគឺជាជម្រើសមួយ ដរាបណាអ្នកដាក់វាក្នុងថង់ផ្លាស្ទិច (ហ្ស៊ីបកំពូលប្រសិនបើអ្នកអាចរកវាបាន)។ ជាមួយនឹងទូរទឹកកក អ្នកអាចរក្សាទុកស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងរយៈពេលប្រហែល 60 ថ្ងៃ។ ប្រសិនបើការរក្សាទុកដែលមានបំណងគឺសម្រាប់ការលាតសន្ធឹង នោះការបង្កកអាចត្រូវបានពិចារណា។ ជាមួយនឹងការត្រជាក់ អ្នកអាចទុកស្ពៃក្តោបបានប្រហែល 1,5 ឆ្នាំ។
កម្មករកសិដ្ឋាន
នៅពេលធ្វើអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោប អ្នកនឹងត្រូវជួលកម្មករចំការក្រៅម៉ោងតាម និងពេលចាំបាច់។ ភារកិច្ចដែលពួកគេនឹងធ្វើរួមមានការសម្គាល់បន្ទាត់; ពន្លក; ការភ្ជួររាស់; ដាំ; ចំណាត់ថ្នាក់និងការវេចខ្ចប់; ការប្តូរឡើងវិញ; ការស្លៀកពាក់កំពូល; ការបំបែក; ការកំចាត់ស្មៅ និងថ្នាំសំលាប់សត្វល្អិត។ កម្មករកម្មការនីក្រៅម៉ោងនឹងត្រូវបង់តាមចំនួនថ្ងៃធ្វើការ។ អ្នកក៏ត្រូវការអ្នកមើលការខុសត្រូវ អ្នកគ្រប់គ្រងកសិដ្ឋាន បុគ្គលិកហិរញ្ញវត្ថុ និងគណនេយ្យ និងបុគ្គលិកដឹកជញ្ជូនអាស្រ័យលើទំហំអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។ ប្រាក់ឈ្នួល និងប្រាក់បៀវត្សរ៍របស់កម្មកររបស់អ្នកគួរតែត្រូវបានបញ្ចូលទៅក្នុងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។ (កាសែតឯករាជ្យជាតិ ផ្សាយតាមបណ្តាញសង្គម ជូនលោកអ្នកនាងអានដោយមិនគិតថ្លៃ បើសប្បុរសជនចង់ជួយឧបត្ថម្ភ ការផ្សាយរបស់យើងខ្ញុំ តាមរយៈគណនី ABA លេខលុយខ្មែរ: 500 708 383 លេខលុយដុល្លារ: 003 662 119
(កាសែតឯករាជ្យជាតិ ផ្សាយតាមបណ្តាញសង្គម)
ជម្រើសមួយក្នុងចំណោមជម្រើសក្រោមការផលិតបន្លែគឺការដាំដុះស្ពៃក្តោប។ ស្ពៃក្តោបត្រូវបានផលិតនៅក្នុងប្រទេសជាង 150 ។ នេះធ្វើឱ្យការដាំដុះស្ពៃក្តោបក្លាយជាការបណ្តាក់ទុនអាជីវកម្មដ៏ល្អទាំងទីផ្សារក្នុងស្រុក និងនាំចេញ។ មានពូជស្ពៃក្តោបជាច្រើនសម្រាប់ជ្រើសរើស។ ជាង ៤០០ ក្នុងចំណោមពួកគេ។ អាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោប ទទួលបានផលចំណេញច្រើន។ គុណសម្បត្តិនៃការដាំដុះស្ពៃក្តោបរួមមានៈ ផ្តល់ទិន្នផលខ្ពស់ អាចសម្របតាមអាកាសធាតុបានច្រើន ប្រាក់ចំណេញខ្ពស់ និងត្រូវការធាតុគីមីតិចជាងបើធៀបនឹងដំណាំពាណិជ្ជកម្មផ្សេងទៀត។ មនុស្សជាច្រើនកំពុងរកលុយនៅទូទាំងពិភពលោកដោយការដាំស្ពៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដើម្បីកសាងអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោបប្រកបដោយនិរន្តរភាព អ្នកត្រូវការចំណេះដឹងគ្រប់គ្រាន់អំពីរបៀបដាំស្ពៃក្តោបឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព ជំនាញគ្រប់គ្រងអាជីវកម្មល្អ និងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបល្អ។ អត្ថបទនេះនឹងបង្ហាញពីរបៀបចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មផលិតស្ពៃក្តោប និងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោប - PDF, Word និង Excel ។
ការដាំស្ពៃក្តោបគឺជាអាជីវកម្មដែលរកកម្រៃបាន ផ្តល់ប្រាក់ចំណូលដល់មនុស្សរាប់លាននាក់ ប៉ុន្តែមានការសម្រេចចិត្តសំខាន់ៗមួយចំនួនដែលអ្នកត្រូវធ្វើ មុនពេលអ្នកបណ្តាក់ទុនចូលទៅក្នុងអាជីវកម្ម។ អ្នកត្រូវធ្វើការសម្រេចចិត្តថាតើអ្នកចង់ធ្វើស្រែប៉ុន្មានហិកតា ដាំស្ពៃប្រភេទណា រដូវណាដែលអ្នកនឹងដាំស្ពៃក្តោប និងទីផ្សារគោលដៅរបស់អ្នក។ ជម្រើសទាំងនេះនឹងរងផលប៉ះពាល់ដោយចំនួនដើមទុនដែលអ្នកមាន និងតម្រូវការ និងទំហំនៃទីផ្សារគោលដៅរបស់អ្នក។ ប្រសិនបើអ្នកមិនមានដើមទុនច្រើនទេ អ្នកតែងតែអាចចាប់ផ្តើមតូចៗ និងពង្រីកអាជីវកម្មដាំស្ពៃបន្ថែមម៉ោងបាន។ អ្នកក៏ត្រូវធ្វើការស្រាវជ្រាវទីផ្សារផងដែរ (តើអ្នកនឹងលក់ស្ពៃទៅឱ្យអ្នកណាក្នុងតម្លៃប៉ុន្មាន?) ហើយសរសេរផែនការអាជីវកម្មស្ពៃក្តោបមុនពេលអ្នកបណ្តាក់ទុនក្នុងអាជីវកម្ម។
គំរូអាជីវកម្ម
ការយល់ដឹងអំពីការប្រើប្រាស់ស្ពៃក្តោបជួយឱ្យអ្នកដឹងថាលុយនៅឯណា។ ចំណុចសំខាន់គឺ មានលុយច្រើនក្នុងការធ្វើអាជីវកម្មដាំស្ពៃ។ ពិចារណាពីការពិតដែលថាអ្នកអាចផ្តល់ទិន្នផលពី 25 000 ទៅ 45 000 ក្បាលស្ពៃក្តោបក្នុងមួយហិកតា។ ការប្រើប្រាស់ស្ពៃក្តោបដ៏ធំបំផុតគឺធ្វើខូលស្លូ - ស្ទើរតែពាក់កណ្តាលនៃស្ពៃក្តោបទាំងអស់ដែលផលិត។ ដែលផ្តល់ឱ្យអ្នកនូវតម្រុយមួយ; លក់ស្ពៃក្តោបទៅឱ្យអ្នកកែច្នៃអាហារ។ ទីពីរទៅកូឡេស្លូ គឺលក់ស្ពៃស្រស់។ ការប្រើប្រាស់ខ្លះអាចធ្វើសាឡាត់ និងរៀបចំសម្លរ។ អតិថិជនមានចាប់ពីបុគ្គល ក្រុមគ្រួសារ រហូតដល់កន្លែងលក់អាហារដ៏ធំទូលាយ ឧ. ផ្សារទំនើប និងភោជនីយដ្ឋាន។ សរុបមក អ្នកអាចលក់ស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកជាក្បាលបុគ្គល ឬក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ សូម្បីតែស្ពៃក្តោបដែលខូច ឬទាបក៏អាចលក់បានដែរ សម្រាប់ធ្វើជាចំណីបសុសត្វ។
ដីសម្រាប់អាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោប
ការផលិតស្ពៃក្តោបល្អចាប់ផ្តើមពីការជ្រើសរើសដីល្អ។ ស្ពៃក្តោបអាចដាំដុះនៅលើដីបានច្រើនប្រភេទ ប៉ុន្តែពួកវាលូតលាស់នៅលើដីដែលមានសំណើម និងសំណើមល្អ ដែលផ្គត់ផ្គង់សារធាតុសរីរាង្គបានយ៉ាងល្អ។ ស្ពៃក្តោបមិនលូតលាស់បានល្អនៅលើដីដែលមានជាតិអាស៊ីតខ្លាំង។ ពួកវាមានភាពរសើបក្នុងកម្រិតមធ្យមចំពោះជាតិប្រៃនៃដី។ មុននឹងរៀបចំដី គំរូដី និងទឹកគួរតែត្រូវបានគេយក ហើយបញ្ជូនមកវិភាគ។ pH ដីល្អបំផុតមានចាប់ពី 5.5 ដល់ 6.5 ហើយវាមិនគួរត្រូវបានអនុញ្ញាតឱ្យធ្លាក់ចុះក្រោម 4.5 ទេ។ នៅក្នុងដីដែលមាន pH លើសពី 6.5 ស្លឹកក្លាយទៅជាងងឹត ប៉ុន្តែរឹមស្លឹកងាប់មកវិញ។ រុក្ខជាតិក្នុងដីប្រៃក៏ងាយនឹងកើតជំងឺខ្មៅដែរ។ នៅក្រោមភាពតានតឹងនៃអំបិល ក្បាលស្ពៃក្តោបជាទូទៅមានលក្ខណៈតូចចង្អៀត ហើយស្លឹកមានសាច់ជាងនៅក្រោមលក្ខខណ្ឌគ្មានជាតិអំបិល។ ដូច្នេះមុនពេលអ្នកចាប់ផ្តើមដាំស្ពៃក្តោបនៅកសិដ្ឋានរបស់អ្នក វាចាំបាច់ណាស់ក្នុងការពិនិត្យមើលថាតើដីមានលក្ខណៈសមរម្យសម្រាប់ការដាំស្ពៃដែរឬទេ។ ការដាំដុះស្ពៃក្តោបក៏ពាក់ព័ន្ធនឹងការរៀបចំដីយ៉ាងទូលំទូលាយផងដែរ។ ដីចាំបាច់ត្រូវរុះរើរហូតទាល់តែគ្មានឫសស្មៅ។ ផែនការអាជីវកម្មរបស់អ្នកសម្រាប់ការផលិតស្ពៃក្តោបគួរតែគិតគូរពីការចំណាយលើការទិញ ឬជួលដី។
គ្រឿងចក្រ និងឧបករណ៍
គ្រឿងម៉ាស៊ីន និងឧបករណ៍ដែលត្រូវការសម្រាប់អាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកនឹងអាស្រ័យលើទំហំប្រតិបត្តិការរបស់អ្នក។ គ្រឿងចក្រ និងឧបករណ៍ដែលត្រូវការរួមមាន ត្រាក់ទ័រ ម៉ាស៊ីនច្រូតកាត់ ម៉ាស៊ីនបាញ់ថ្នាំ ធុងជី បរិក្ខារធារាសាស្ត្រ ឧបករណ៍បាញ់ថ្នាំ ម៉ាស៊ីនជីក រនាំង ធុងសំរាម ជាដើម។ កសិករភាគច្រើនតែងតែជួលគ្រឿងចក្រធំៗ ដូចជាត្រាក់ទ័រ នៅពេលពួកគេចង់ប្រើប្រាស់ ជាជាងទិញតាមពួកគេ មានតម្លៃថ្លៃ។ វាក៏ប្រហែលជាត្រូវការថាមពលវារីអគ្គិសនីក្រឡាចត្រង្គសម្រាប់ប្រព័ន្ធធារាសាស្ត្រ ម៉ាស៊ីនភ្លើងម៉ាស៊ូតរង់ចាំសម្រាប់ប្រើប្រាស់ក្នុងពេលដាច់ចរន្តអគ្គិសនី ឬប្រព័ន្ធធារាសាស្រ្តដើរដោយថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យផងដែរ។ កសិករជាពិសេសនៅតំបន់ជនបទដែលមិនមានឧបករណ៍កសិកម្មទំនើបប្រើឧបករណ៍គូរសត្វក្នុងការដាំដុះស្ពៃក្តោប។ កម្រិតនៃយន្តការកាន់តែខ្ពស់នៅក្នុងកសិដ្ឋានស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក ប្រសិទ្ធភាពនៃប្រតិបត្តិការរបស់អ្នកកាន់តែខ្ពស់ និងប្រាក់ចំណេញនៃអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។ ផែនការអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោបគួរតែរួមបញ្ចូលការចំណាយលើការទិញ និងជួលគ្រឿងចក្រ និងឧបករណ៍ផ្សេងៗ។
ធាតុចូលកសិកម្ម អ្នកត្រូវការធាតុចូលកសិកម្មផ្សេងៗនៅពេលធ្វើកសិកម្មស្ពៃក្តោប។ សំខាន់បំផុតអ្នកត្រូវការគ្រាប់ពូជស្ពៃឬសំណាប។ មានពូជស្ពៃក្តោបផ្សេងៗគ្នាជាច្រើនប្រភេទ ដែលត្រូវបានគេប្រើនៅក្នុងផ្នែកផ្សេងៗនៃពិភពលោក។ ភាពខុសប្លែកគ្នានៅក្នុងរូបរាង វាយនភាព ភាពធន់នឹងសត្វល្អិត និងជំងឺ ពណ៌ ទិន្នផល និងថ្ងៃរហូតដល់ការពេញវ័យ។ ដូច្នេះមុនពេលអ្នកចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក អ្នកត្រូវតែសម្រេចចិត្តថាតើប្រភេទស្ពៃក្តោបមួយណាដែលអ្នកចង់ប្រើ។ ជម្រើសនោះនឹងត្រូវបានកំណត់ដោយភាពអាចរកបាននៃគ្រាប់ពូជ ទិន្នផលគ្រាប់ពូជ ភាពធន់នឹងជំងឺនៃគ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោប និងទីផ្សារគោលដៅរបស់អ្នក។ វាសំខាន់ណាស់ដែលអ្នកទិញគ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកពីអ្នកផ្គត់ផ្គង់គ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោបដែលមានការបញ្ជាក់។ ប្រសិនបើអ្នកទិញគ្រាប់ពូជស្ពៃក្តោបដែលមានគុណភាពអន់នោះ ស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកនឹងមិនអាចលូតលាស់បានពេញលេញទេ ហើយអ្នកនឹងមានទិន្នផលមិនល្អ។ អ្នកអាចចាប់ផ្តើមដាំស្ពៃក្តោបដោយប្រើគ្រាប់ពូជឬសំណាប។ ប្រសិនបើអ្នកទិញគ្រាប់ពូជនោះ អ្នកនឹងត្រូវដាំវានៅក្នុងថ្នាល ហើយបន្ទាប់មកស្ទូងសំណាបទៅក្នុងវាលបន្ទាប់ពី 4 សប្តាហ៍។ ម៉្យាងទៀត អ្នកអាចទិញសំណាបពីថ្នាលបណ្តុះ ហើយគ្រាន់តែចាប់ផ្តើមស្ទូងវាទៅក្នុងវាល។ ចាប់ពីការស្ទូងដល់ការពេញវ័យ ស្ពៃក្តោបត្រូវចំណាយពេលពី ១០ ទៅ ១៨ សប្តាហ៍ អាស្រ័យលើពូជ និងរដូវ។ អ្នកអាចទទួលបានទិន្នផលពី 26 000 ទៅ 40 000 ស្ពក្នុងមួយហិកតា។
ធាតុចូលកសិកម្មផ្សេងទៀតដែលត្រូវការសម្រាប់អាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរួមមានថ្នាំសំលាប់ស្មៅសម្រាប់ការគ្រប់គ្រងស្មៅប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពនៅកសិដ្ឋានរបស់អ្នក។ ថ្នាំសំលាប់សត្វល្អិត និងថ្នាំសម្លាប់ផ្សិតគឺត្រូវបានទាមទារសម្រាប់ការការពារស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកប្រឆាំងនឹងសត្វល្អិត និងផ្សិត។ ជីត្រូវបានទាមទារដើម្បីគាំទ្រដល់ការលូតលាស់ប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពនៃស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក ដោយផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងអស់ដែលត្រូវការដោយស្ពៃក្តោបដើម្បីលូតលាស់ដល់សក្តានុពលពេញលេញរបស់វា។ ការចំណាយលើការទទួលបានធាតុចូលទាំងអស់នេះគួរតែត្រូវបានរួមបញ្ចូលនៅក្នុងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។
សត្វល្អិតទូទៅមួយចំនួនមានដូចជា ដង្កូវ មេកក កណ្ដៀវ ខ្វិន ខែ និងដង្កូវ។ ស៊ុតរបស់សត្វល្អិតភាគច្រើនត្រូវបានដាក់នៅខាងក្រោមស្លឹក។ ត្រួតពិនិត្យដំណាំស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកឱ្យបានទៀងទាត់ ដើម្បីរកឃើញវត្តមានរបស់វាឱ្យបានឆាប់។ ការគ្រប់គ្រងស្មៅមានសារៈសំខាន់ណាស់ ត្រូវប្រាកដថាអ្នកធ្វើវាបានត្រឹមត្រូវ។ អ្នកមិនត្រូវទុកស្មៅ ឬកំទេចកំទីប្រភេទណាដែលនៅជុំវិញដំណាំស្ពៃឡើយ។ នោះបង្កើតបរិយាកាសអំណោយផលសម្រាប់សត្វល្អិតលូតលាស់ និងគុណ។ ការបង្ហូរទឹកត្រឹមត្រូវគឺមានសារៈសំខាន់ក្នុងការដាំដុះស្ពៃក្តោប។ វាជួយជៀសវាងបរិយាកាសល្អឥតខ្ចោះសម្រាប់សត្វល្អិតលូតលាស់។
សត្វល្អិតលូតលាស់ក្នុងបរិយាកាសសើម។ វិធីសាស្រ្តនៃការស្រោចទឹករបស់អ្នក មិនត្រូវបណ្តាលឱ្យមានភក់ច្រើនលើសលុបទៅលើស្លឹកនោះទេ។ ស៊ុតរបស់សត្វល្អិតភាគច្រើនត្រូវបានដាក់នៅខាងក្រោមស្លឹក។ ពេលស្ពៃត្រូវបានសត្វល្អិតចូលហើយ ត្រូវយកវាចេញឱ្យលឿន ហើយបំផ្លាញវាចោល។ ដំណាំស្ពៃក្តោបមួយដើមអាចឆ្លងមេរោគបាន។ ការត្រួតពិនិត្យដំណាំជាប្រចាំគឺជាការចាំបាច់។ កុំស្ទាក់ស្ទើរក្នុងការប្រើវិធីសាស្រ្តគីមី; មុនគឺតែងតែប្រសើរជាង។
ជំងឺស្ពៃក្តោបដែលកើតមានច្រើនជាងគេគឺជំងឺដំបៅរលួយ ដំបៅខ្មៅ ចំណុចស្លឹកបាក់តេរី និងស្នាមអុចខ្មៅក្នុងចំណោមជំងឺផ្សេងៗ។ នៅពេលកើតមានជំងឺ ជាធម្មតាមិនមានជម្រើសអ្វីក្រៅពីប្រើសារធាតុគីមី ឧ. ថ្នាំសំលាប់មេរោគ។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ មានរឿងមួយចំនួនដែលអ្នកអាចធ្វើបាន និងត្រូវធ្វើជាគោលការណ៍។ អ្នកត្រូវតែជ្រើសរើសគ្រាប់ពូជ ឬសំណាបនៃពូជស្ពៃក្តោបដែលមានភាពធន់នឹងជំងឺ។ ជាញឹកញាប់ ពូជស្ពៃក្តោបកូនកាត់មានគុណសម្បត្តិបែបនេះ។ ការបង្វិលដំណាំគឺជាឧបករណ៍មួយក្នុងការទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺ។ រក្សាស្តង់ដារអនាម័យខ្ពស់ក្នុងសកម្មភាពកសិកម្មប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ការគ្រប់គ្រងស្មៅប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព គឺជាផ្នែកមួយទៀតដែលត្រូវការការយកចិត្តទុកដាក់យ៉ាងខ្លាំង។
អាស្រ័យលើពូជស្ពៃក្តោប ស្ពៃក្តោបត្រូវចំណាយពេលពី 3 ទៅ 5 ខែដើម្បីចាស់ទុំ។ ភាពរឹងមាំនៃក្បាលស្ពៃក្តោបគឺជាសូចនាករដ៏ធំបំផុតនៃភាពចាស់ទុំ។ ភាពរឹងមាំនៅទីនេះណែនាំថា ប្រសិនបើអ្នកព្យាយាមគោះក្បាលស្ពៃក្តោប នោះម្រាមដៃរបស់អ្នកមិនងាយឆ្លងកាត់នោះទេ។
វិធីប្រមូលផលក្បាលស្ពៃក្តោប
អ្នកអាចទទួលបានក្បាលស្ពៃក្តោបមួយ ឬពីរក្បាលក្នុងមួយដើម។ បើអ្នកចង់បានតែមួយក្បាល អ្នកកាត់ក្បាលស្ពៃពីត្រង់គល់។ តាមឧត្ដមគតិអ្នកចង់កាត់នៅផ្នែកខាងក្រោម - ផ្នែកភាគច្រើននៃដើម។ វាជាការល្អបំផុតក្នុងការប្រើឧបករណ៍មុតស្រួច; កាំបិតមុតស្រួចជាធម្មតាគ្រប់គ្រាន់។ ប្រសិនបើអ្នកចង់បានក្បាលពីរ យកក្បាលទីមួយចេញ ខណៈពេលដែលទុកស្លឹកខ្លះនៅលើរុក្ខជាតិនៅកន្លែងនោះ។ វាស់ទំហំក្បាលស្ពៃដែលអ្នកចង់បាន បេះពីខាងក្នុង ហើយទុកស្លឹកខាងក្រៅនៅនឹងកន្លែង។ បន្ទាប់ពីពេលខ្លះ ក្បាលស្ពៃក្តោបមួយទៀតនឹងលូតលាស់ ហើយអ្នកអាចប្រមូលផលវានៅពេលក្រោយ។ អ្នកថែមទាំងអាចដំណើរការឡើងវិញបាន ប៉ុន្តែក្បាលនឹងតូចជាងមុន បន្ទាប់ពីរាល់ការធ្វើម្តងទៀត។ សម្រាប់អាជីវកម្មដាំដុះស្ពៃក្តោបខ្នាតធំ ការប្រមូលផលអាចធ្វើឡើងដោយប្រើម៉ាស៊ីន - ម៉ាស៊ីនច្រូតស្ពៃ។
ការផ្ទុកស្ពៃក្តោប
បរិយាកាសផ្ទុកល្អបំផុតសម្រាប់ស្ពៃក្តោបដែលប្រមូលផលត្រូវតែត្រជាក់ និងសើម។ មូលដ្ឋានបំផុតគឺរក្សាទុកវានៅក្នុងបន្ទប់ដូច cellar ។ អ្នកអាចដាក់កខ្វក់ស្ងួតនៅលើឥដ្ឋហើយគ្របក្បាលស្ពៃជាមួយសម្ភារៈក្រដាស។ ដើម្បីឱ្យមានអាយុវែង អ្នកត្រូវរក្សាទុកវាទាំងមូល និងដោយមិនចាំបាច់លាងសម្អាតមុនឡើយ។ ទូរទឹកកកគឺជាជម្រើសមួយ ដរាបណាអ្នកដាក់វាក្នុងថង់ផ្លាស្ទិច (ហ្ស៊ីបកំពូលប្រសិនបើអ្នកអាចរកវាបាន)។ ជាមួយនឹងទូរទឹកកក អ្នកអាចរក្សាទុកស្ពៃក្តោបរបស់អ្នកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងរយៈពេលប្រហែល 60 ថ្ងៃ។ ប្រសិនបើការរក្សាទុកដែលមានបំណងគឺសម្រាប់ការលាតសន្ធឹង នោះការបង្កកអាចត្រូវបានពិចារណា។ ជាមួយនឹងការត្រជាក់ អ្នកអាចទុកស្ពៃក្តោបបានប្រហែល 1,5 ឆ្នាំ។
កម្មករកសិដ្ឋាន
នៅពេលធ្វើអាជីវកម្មដាំស្ពៃក្តោប អ្នកនឹងត្រូវជួលកម្មករចំការក្រៅម៉ោងតាម និងពេលចាំបាច់។ ភារកិច្ចដែលពួកគេនឹងធ្វើរួមមានការសម្គាល់បន្ទាត់; ពន្លក; ការភ្ជួររាស់; ដាំ; ចំណាត់ថ្នាក់និងការវេចខ្ចប់; ការប្តូរឡើងវិញ; ការស្លៀកពាក់កំពូល; ការបំបែក; ការកំចាត់ស្មៅ និងថ្នាំសំលាប់សត្វល្អិត។ កម្មករកម្មការនីក្រៅម៉ោងនឹងត្រូវបង់តាមចំនួនថ្ងៃធ្វើការ។ អ្នកក៏ត្រូវការអ្នកមើលការខុសត្រូវ អ្នកគ្រប់គ្រងកសិដ្ឋាន បុគ្គលិកហិរញ្ញវត្ថុ និងគណនេយ្យ និងបុគ្គលិកដឹកជញ្ជូនអាស្រ័យលើទំហំអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។ ប្រាក់ឈ្នួល និងប្រាក់បៀវត្សរ៍របស់កម្មកររបស់អ្នកគួរតែត្រូវបានបញ្ចូលទៅក្នុងផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មស្ពៃក្តោបរបស់អ្នក។ (កាសែតឯករាជ្យជាតិ ផ្សាយតាមបណ្តាញសង្គម ជូនលោកអ្នកនាងអានដោយមិនគិតថ្លៃ បើសប្បុរសជនចង់ជួយឧបត្ថម្ភ ការផ្សាយរបស់យើងខ្ញុំ តាមរយៈគណនី ABA លេខលុយខ្មែរ: 500 708 383 លេខលុយដុល្លារ: 003 662 119
ការចាប់ផ្តើមផែនការអាជីវកម្មកសិកម្មដំណាំស្ពៃក្តោប
Reviewed by សារព័ត៌មាន ឯករាជ្យជាតិ
on
7:39:00 AM
Rating:
No comments: